Featured Posts

To top
13 Jul

Dromen zeggen meer dan je denkt

  We dromen omdat we nadenken. Dromen is een denkproces en eigenlijk een verlengde van je gedachtegang van de dag. De innerlijke dialoog die door ons hoofd draait de hele dag door, stopt namelijk niet per se op het moment dat we in slaap vallen.

 

Als we in de REM slaap terecht komen, werkt ons brein anders. Bepaalde delen van het brein ‘slapen’ (zoals de prefrontale cortex die controle heeft over rationale gedachtes). Andere delen van het brein worden juist actiever, zoals het deel van de hersenen waar emoties verwerkt worden. Onze gedachtegang is dus niet iets wat stopt in de REM stand, maar we denken nu in onderbewuste, symbolische droomtaal in plaats van letterlijke woordelijke taal.

Nare dromen
Dromen kan zo heerlijk zijn- we hebben allemaal wel eens gehad dat je wakker wordt en het liefste terug in die andere wereld klimt. Nachtmerries daarentegen kunnen zorgen voor verwarring en onrust. Waarom zijn dromen soms zo gewelddadig? Zo eng? Waar komt dit vandaan? Waarom gaat ons hoofd naar deze plekken toe?

We hebben nachtmerries als we te lang een probleem negeren of niet goed gehandeld hebben en niet dealen met een situatie. De nachtmerrie is innerlijke onrust. Onze innerlijke mind die zegt: “Genoeg!” Nachtmerries, hoe random ze ook lijken, komen niet uit het niks: het is een build-up. Dezelfde nachtmerrie of droom kan dan ook vaak terug komen of hetzelfde thema komt terug in een andere droom, omdat je de oplossing nog niet hebt, iets uitstelt of je je misschien bevindt in dezelfde situatie/ dynamiek continu.

Ditzelfde thema kan ook eerst in dromen een vorm aannemen en daarna overstappen naar een nachtmerrie, waarin hetzelfde probleem wordt aangekaart. The dreaming mind houdt er niet van om genegeerd te worden. Terwijl nachtmerries niet altijd leuk zijn, zijn ze wel goed voor ons als we ernaar luisteren. Als we ons bewust zijn van de dromen en ze kunnen ontcijferen, of leren aanvoelen wat we onszelf eigenlijk willen vertellen, zijn de dromen een tool waar we gebruik van kunnen maken om dingen te verwerken, actie te ondernemen en om meer zelfinzicht te ontwikkelen. Wees niet bang voor je nare dromen! Omarm ze, want ze geven je een kans om jezelf beter te begrijpen en je juist beter te laten voelen.


De-coding
Dromen hebben veel lagen en kunnen van veel kanten benaderd worden. De drie belangrijkste dingen om te weten als je je dromen probeert te ontcijferen:

  1. Dromen speken in metaforen: Als je je dromen observeert, kijk dan naar de karakters, objecten, setting en gebeurtenissen en hoe deze overeen komen met jezelf en je dagelijks leven. Zoals een metafoor, illustreren je dromen wat er aan de hand is in je leven en hoe je erin staat/ je erbij voelt.
  2. Dromen gaan om de vorige dag: Wat er in je leven gebeurt vandaag, waar je aan denkt, de gesprekken en frustraties die je hebt, zullen waarschijnlijk vannacht in een droom opkomen op de een op andere manier ( of je je deze droom nou herinnert of niet). Ook TV shows die je kijkt, boeken die je leest, gebeurtenissen die indruk op je maken etc., komen terug om verwerkt te worden.
  3. Jouw wereld: Als we dromen gaan we naar binnen en wordt de focus op onszelf gelegd. Dit hebben we alleen al als we in een donkere kamer zijn en we onze ogen sluiten, de wereld om ons heen even vergeten. Het gaat ineens over jezelf, waar jij mee rondloopt en wat je bezig houdt. Alles in je dromen gaat ook om jou, of het nou heel duidelijk is of gecamoufleerd. Alles in je dromen is jouw zijn. Daarom begin je bij jezelf als je een droom probeert te begrijpen. Hoe is dit object, deze persoon of dit verhaal zoals ik ben? Als je droom gaat over een geliefde, je kinderen, kamergenoot of een collega, dan gaat het ook om jouw gevoel naar die persoon toe of  jouw gedachtes over een situatie waar die persoon zich in bevindt.

 


Achtervolgd worden:
Deze droom gaat over dingen die jij vermijdt in real life. Als er situaties of mensen zijn waar jij van wegloopt in een droom is er waarschijnlijk iets in je leven wat je hoopt te ontlopen of geen zin hebt om mee te dealen. Het kan een confrontatie zijn die je moet hebben, een verantwoordelijkheid die je liever niet hebt of je te veel is, of een moeilijke situatie waar je liever onderuit komt. Dingen die je uitstelt. De boodschap van de droom is: hoe langer je hier van weg loopt, des te langer blijft het je ‘achtervolgen’. Face it en deal with it.

Verdwaald zijn: Het kan verdwaald zijn op een parkeerplaats of in een grote stad, of gewoon het gevoel van verdwaald zijn. Deze droom heeft vaak een connectie met besluiteloosheid  in je leven. Een gevoel van niet weten welke kant je op moet met een probleem of met jezelf. Bij mensen die met pensioen gaan komt deze droom vaak voor, omdat ze zich verdwaald voelen zonder de structuur in hun leven zonder carrière. Vraag jezelf op welke manier jij je richtingloos voelt in je leven. De boodschap is: je zal een richting moeten kiezen of een keuze maken, kies tenminste één richting, al weet je niet zeker of het de juiste is, anders verandert er niks.

De dood: Dromen over de dood kan heel vervelend zijn, omdat het zeer realistisch kan voelen en we ons zorgen kunnen maken of we de toekomst aan het voorspellen zijn. Bedenk dat dromen symbolisch zijn, dus dromen over de dood betekent dat er iets in je leven verandert of beëindigt. Als iemand van wie je houdt overlijdt in een droom, kan je je afvragen of die persoon aan het veranderen is, of dat bijvoorbeeld je relatie/dynamiek verandert met deze persoon. Als jij degene bent die doodgaat in je droom, wat voor transitie is er dan gaande in jouw leven? Ben je een hoofdstuk aan het afsluiten op een of andere wijze, of ga je een nieuwe fase in? Het kan van alles zijn. Je gaat verhuizen, bent veel afgevallen, je uitkijk op het leven is veranderd of je houding tegenover dingen misschien wel? Dromen over de dood geeft ons de kans om te herkennen wat voor veranderingen er ons in leven of binnen ons gaande zijn, zodat we ook kunnen loslaten en doorgaan.

 

 

Wil je meer weten over dromen of een interpretatie van jouw droom krijgen, check dan deze site van droomexpert Laurie Loewenberg.

Tess Duinker
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.