Featured Posts

To top
9 Jul

Scalp scrub: de stap die jij nog mist voor gezonde lokken

Tijdens de wintermaanden heeft de huid extra verzorging nodig en worden de serieuze crèmes uit de kast getrokken. Het lichaam krijgt een extra likje body butter en de handcrème zit standaard in de tas. Maar hoe gaat het met ons haar? Terwijl het gelaat en lichaam fijn worden ingepakt en beschermd,  slaan we de verzorging van een specifiek stukje huid vaak over: de huidhoofd. Een scalp scrub is absoluut het proberen waard. 

 

We lezen overal tips over olie in het haar, maskertjes, niet te vaak wassen (of zelfs ‘no poo’) en life hacks om statisch haar te voorkomen. Maar belangrijk om te beseffen: als de hoofdhuid niet gezond is, dan hebben al deze dingen veel minder zin. De combinatie van het koude weer en de ontdekking van droogshampoo (waardoor onze hoofdhuid voor 90% uit talk bestaat tegen de tijd dat het vrijdag is), zijn natuurlijk niet bepaald gunstige factoren voor mooie lokken. Het schijnt zelfs dat als de hoofdhuid te veel opbouw heeft van dode huidcellen, talg, talk en haarproducten, dit een broedplaats wordt voor bacteriën. Niet alleen is dit onhygiënisch, het blokkeert ook de haargroei. Redenen genoeg om de hoofdhuid wat TLC te geven.

Of je nou helemaal bovenop de hele no shampoo no more trend van de afgelopen jaren bent gesprongen, of het toch altijd wel ‘een dingetje’ vond om de shampoo te skippen, iedereen heeft baat bij onze voorgestelde detox aanpak: de hoofdhuid scrub.

 

Bron: Instagram Leore Hayon

 

De voordelen van de hoofdhuid eens in de zoveel tijd een goede cleanse geven, gaan verder dan een ongekend schoon gevoel. Het masseren van de hoofdhuid bevordert de bloedcirculatie, wat niet alleen goed is voor het haargroei, maar het hele lichaam!

 

Eigenlijk is het een simpel recept waarbij je olie+ korrel+ optioneel een essentiële olie combineert. Easy does it.

 

Veel merken hebben reeds een product op de markt gebracht dat al je hoofdhuid wensen vervult. Bij een scalp scrub is het belangrijk om extra goed naar de ingrediënten te kijken, zodat de gevoelige en dunne huid op het hoofd niet nog meer uitdroogt of beschadigd raakt. Gelukkig brengt the interweb ons naast webwinkels voor deze scrubs ook bij DIY recepten die makkelijk, snel en budgetair verantwoord zijn. Opties genoeg om dit scrubfeestje eens even goed aan te gaan pakken.

 

Stap 1: 

Als basis gebruik je een olie. Denk hierbij aan een olie die niet al te dik is en ook niet langer dan de Paasvakantie blijft. Je wilt dat de olie z’n werk doet, maar niet na elke wasbeurt voelen dat er nog resten in je haar zitten. No thank you.  Afraders zijn bijvoorbeeld castor of avocado olie.

Goeie opties:

 • Kokosolie
 • Amandelolie
 • Jojobaolie
 • Olijfolie

Stap 2:

Qua korrel is een fijn korreltje het beste om te gebruiken, je wilt tenslotte een zachte scrub maken die de huid schoonmaakt en masseert (je probeert geen graffiti van de muur te halen). De fijnste korrels voor een scrub zijn gewoon in het keukenkastje te vinden.

 • Suiker (bruin of wit)
 • Fijn zout
 • Rijstmeel
 • Havermeel

Stap 3:

De optionele stap is om er iets aan toe te voegen dat de hoofdhuid extra verzorgt of de doorbloeding bevordert.

 • Een paar druppels tea tree olie (wat een antiseptische werking heeft)
 • Appelazijn voor de diepe cleanse en glanzende werking op het haar
 • een of twee pepermunt of rozemarijn druppels om de bloedsomloop te bevorderen

How to: 

 • Meng de ingrediënten, een beetje aftasten met de hoeveelheid zodat het niet te waterig is en ook niet te dik
 • Het is handig om al in de douche te gaan staan met droog haar en het dan in te masseren zodat de scrub in de douchecabine blijft als je morst
 • Masseer een paar minuten het mengsel in de hoofdhuid, kan ook met hoofd voorover zodat je makkelijker bij de hoofdhuid komt
 • Zet de douche aan en was de scrub eruit. Volg met shampoo en eventueel conditioner of een haarmasker

Heb je even geen zin om keukenprinses te spelen voor dit klusje? Maak dan gebruik van een ready-to-go scalp scrub. De onderstaande zijn dermatologisch getest en verstoren de natuurlijk olieproductie van de hoofdhuid niet.

          


Exfoliating Scalp Treatment, € 21,50 Kiehls

Detoxifying Scrub Shampoo, € 18,20 Davines via Haarpro


 

                           


Oblepikha Scalp Scrub, € 7,49  Natura Siberica 

Cleansing Purifying Scrub, € 48,- Christophe Robin via Net-A-Porter


 

Claudia Kaltenbrunner

-Editor-

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.