Featured Posts

To top
2 Jul

Is dit waar jouw onrust vandaan komt?

Je hebt alles al geprobeerd om tot rust te komen. De nieuwe rituelen van de laptop dichtklappen om 9 uur elke avond, een yoga klas af en toe, en een moment voor jezelf met een theetje, zitten er goed in. Maar waarom voel je je nog steeds onrustig? Veel mensen die niet weten waarom ze zo snel on edge zijn of die last hebben van onrustige slaap, hebben misschien nog nooit gedacht aan een mineraal tekort. Wij hebben het een en ander uitgezocht voor je. 

 

Magnesium is niet voor niks een trending supplement op dit moment. De meeste volwassenen hebben een tekort aan dit essentiële mineraal, dat door elk orgaan in het lichaam wordt gebruikt om optimaal te functioneren. Van botten tot huid en brein. Niet zo gek dus dat een tekort niet lekker voelt. Magnesium wordt vaak ingezet als supplement om beter te slapen, dit komt omdat magnesium de spieren ontspant en je mentale rust geeft. Een tekort aan het mineraal kan je dan ook merken aan vage kwaaltjes die je niet kan plaatsen zoals spier spasmes, een opgefokt gevoel, insomnia, slechte spijsvertering en onverklaarbare moeheid.

 

 

Het is vrij makkelijk om magnesiumrijk te eten; amandelen, bananen, tofu, lijnzaad, havermout, zaden, donkere chocolade en broccoli zijn bijvoorbeeld allemaal rijk aan het mineraal.  Hoe ontstaat een tekort dan bij de meeste mensen? Bewerkt eten, koffie, suiker, alcohol en veel soorten medicatie verbruiken magnesium om je lichaam weer in balans te brengen, waardoor het mineraal niet meer kan worden gebruikt voor de basis functies en al zeker niet om je tot rust te brengen wanneer je het nodig hebt. Ook is de aarde waaruit ons eten deze mineralen haalt tegenwoordig niet meer zo rijk aan mineralen als voorheen.

To supplement or to eat, is een onderwerp waar de meningen over verdeeld zijn. Magnesium is makkelijk opneembaar door het lichaam dus je kan er prima op rekenen dat je die extra maggie’s meepakt uit een paar handen amandelen. Magnesium in supplement vorm wordt snel opgenomen door het lichaam en is makkelijk te vinden zonder vulstoffen en andere toevoegingen.

Dan zijn een ook nog opties voor de non- pil slikkers. Een buzz van de afgelopen jaren is Epsom zout en dit is niet voor niks. Een bad met het magnesiumzout werkt enorm rustgevend. Het wordt vaak gebruikt door topsporters (of fanatieke shoppers) om de spieren te ontspannen na een sessie die veel inspanning vereist. Ook is Epsom zout goed voor de huid en heeft het een detox effect. Dan zijn er ook nog magnesium sprays (o.a verkrijgbaar bij de Tuinen) die op de huid worden gesprayd en zo worden opgenomen. Handige van deze deze sprays is dat ze ook als een soort test meten of je een tekort hebt. Prikt de huid licht als je het aanbrengt? Dan kan je best wel eens een tekort hebben.

Magnesium is een veilig supplement in pure vorm, maar het is altijd een goed idee om met de huisarts te bepreken waar jouw klachten liggen en wat je er zelf aan wil gaan doen.

 

 

 

 

 

Bronnen: 

Magnesium: Meet the Most Powerful Relaxation Mineral Available- Dr Hyman 

Should You Be Taking Magnesium Supplements?- Dr Axe

 

 

 

Claudia Kaltenbrunner

-Editor-

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.