Featured Posts

To top
17 Apr

Man vs. Vrouw: drie essentiele verschillen in relaties

Met ‘zoek de verschillen’ kunnen we lang doorgaan als het over mannen versus vrouwen gaat. Maar zijn de overeenkomsten tussen ons niet veel fijner om op te focussen, en de afwijkende kwaliteiten juist wat het interessant houdt? Wij denken van wel. Toch is het de moeite waard om onze fundamentele verschillen een kleine spotlight te geven. Al is het alleen al om elkaar iets beter te begrijpen…

 

Natuurlijk loopt ieder stel soms tegen een muur aan met elkaar, maar wat als je weet dat ons brein anders werkt en dat het daar wel eens aan kan liggen, in plaats van alles te wijten aan de onwil of het onbegrip van je partner of crush?

 

  1. Mannen trekken zich terug om zich autonoom te voelen, terwijl vrouwen zich terug trekken als ze negatieve gevoelens ervaren.

Als een man zich terug trekt, ontstaat er bij de meeste vrouwen een lichte paniek, afkeer of compensatie gedrag. Hebben we iets mis gedaan? De ultieme frustratie: waarom sms’t hij niet terug? Het komt er op neer dat wij vrouwen dit denken omdat wij afstand creëren als er iets mis is. Een man pakt vaak zijn ruimte omdat hij terug naar zichzelf wil keren. Heel wat anders dus.

Vrouwen zijn gemaakt voor emotionele intimiteit. Wij houden van diepe connecties, niet alleen met mannen, maar ook met onze girlfriends. Mannen hebben dit ook nodig, alleen hebben ze ook een verlangen om onafhankelijker te zijn. Dit is wat ze mannelijk maakt en dit zijn pure survival instincten! Daarom is het geen reden voor onrust als je guy dit doet. Sterker nog, het is goed voor jullie allebei. Het is vaak zo dat als een man zijn ruimte heeft genomen en hij jou weer benadert, dat hij ook emotioneel aanwezig is. Weet dat afstand niet per se betekent dat er iets mis is! (side note: dit staat los van de mannen die fan van ghosting zijn en van de ene op de andere dag van de aardbodem verdwijnen, daar kunnen we ook nog boekdelen over schrijven)

  1. Mannen voelen zich competent als ze hun vrouwtje blij kunnen maken en vrouwen hebben het nodig dat een man ook geeft.

Zo simpel is de ‘geven en nemen’ dynamiek niet. Als wij degenen zijn die over-functioneren, zoals alle plannen maken, etentjes regelen of koken en de relatie indelen etc, dan neemt de man een back seat. Dit voelt niet goed voor hem op langere termijn en is ook nog enorm frustrerend voor de vrouw. Hoe vaak vrouwen wel niet tegen het probleem aanlopen van ‘hij doet niks’! Vaak komt dit uit patronen voort die in het begin van de relatie zijn vastgelegd, ga na of je zelf te veel hebt ingevuld, we weten dat je heel goed begrijpt wat we bedoelen hier… Dit betekent zeer zeker niet dat we niet gelijk staan als man en vrouw. We staan absoluut gelijk, alleen is het belangrijk voor een man om zich een man te voelen. En zo is het net zo fijn voor de meeste vrouwen om in hun volle vrouwelijkheid erkend te worden, in plaats van constant als de roommate/best buddy te worden gezien en behandeld.

  1. Mannen ontdekken de wereld sneller met hun hoofd en vrouwen met hun hart.

Als vrouw kunnen we soms het gevoel krijgen dat een man ons gevoelsleven niet kan bevatten, en dit is ook daadwerkelijk zo, want we zitten nu eenmaal echt anders in elkaar.

Mannen zijn eerder probleem-oplossers. Logica is fijn en daar kan je op terugvallen. Dat is hoe hij de wereld aanpakt. En gevoelens die zijn niet makkelijk even weg te poetsen of op te lossen. Dit is waarom ons gevoelslevens vaak frustrerend en zelfs eng is voor de man. Onze gevoelens komen en gaan. Dit is normaal; laat ze vloeien. En alleen omdat een man iets niet begrijpt, betekent het nog niet dat het hem niet raakt of beweegt. Hij heeft simpelweg de tools vaak niet om hier mee om te gaan als je een sterke emotionele reactie op hem los laat. TIP: je zou hem kunnen zeggen wat je nodig hebt. Dat lijkt altijd goed te helpen. Misschien heb je een knuffel, kusje, of gewoon even een filmpje samen nodig.

 

Productieve therapiesessies over jouw innerlijk leven zijn stiekem veel fijner om met je vriendinnen te hebben, die jou kennen, begrijpen en weten wat het betekent om dingen als vrouw mee te maken.

 

 

Door in te zien dat we als man en vrouw juist zo gemaakt zijn om elkaar mooi aan te vullen, kunnen we elkaar meer waarderen. Hoe fijn is het eigenlijk dat we niet hetzelfde zijn? Met twee rechter schoentjes komen we namelijk echt niet ver.

Tess Duinker
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.