Featured Posts

To top
12 Apr

Stress onder de loep: zo blijf je het écht voor

Verlang jij ook wel eens naar het zorgeloze gevoel dat je als kind had? Toen je enige zorg was bij wie je na school ging spelen of wat je van Sinterklaas kreeg. Het leven stapelt ongemerkt de verantwoordelijkheden op. Als volwassenen hebben we veel dingen om gestrest over te zijn en deze stress kan een grote impact hebben op zowel je carrière als je privéleven. Not so fun. Ons plan: de stress voor zijn door ons zo goed mogelijk voor te bereiden!

Wat gebeurt er tijdens stress?
Stress is eigenlijk gewoon spanning. Een beetje spanning is gezond en je hebt het zelfs nodig om goed te kunnen functioneren. Het zorgt ervoor dat je op scherp staat en dit kan in veel situaties goed van pas komen. Teveel spanning echter leidt tot klachten en dit wordt stress genoemd.

Het werkt als volgt: Stress is eigenlijk bedoeld om je lichaam in korte tijd klaar te maken voor actie als er gevaar dreigt, maar het ontstaat ook bij zorgen maken en piekeren. Je lichaam maakt dan adrenaline en noradrenaline aan en daardoor gaat je hart sneller kloppen (want er moet meer bloed naar de spieren toe), je ademhaling gaat sneller (want je spieren kunnen de zuurstof goed gebruiken) en de bloedvaatjes in de huid trekken samen om geen bloed te verspillen –vandaar dat je bijvoorbeeld wit wegtrekt en koude handen hebt als je onder stress staat. Dit heet ook wel de vlucht-en-vecht reactie. Als dit na een paar minuten niet verdwenen is, gaat je lichaam cortisol, een ander stresshormoon, aanmaken. Cortisol zorgt ervoor dat je de stresssituatie aankan, maar het brengt tegelijkertijd je lichaam uit balans (cortisol verhoogt het bloedsuikergehalte).

Je kunt je voorstellen dat dit niet te lang moet duren. De lijst met lichamelijke en psychische klachten als gevolg van een te hoog cortisol niveau is eindeloos en je wordt er alles behalve vrolijk van. Denk aan hoofdpijn, vermoeidheid, slapeloosheid, behoefte aan suikers, maag- en darmklachten, een negatieve stemming, een verlaagd libido, een hoge of juist lage bloeddruk, rugklachten en ga zo maar door. BAH.


Na een stresssituatie heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen, maar wanneer een stressvolle situatie te lang duurt of meerdere stressvolle situaties elkaar te snel opvolgen, heeft je lichaam hier geen tijd voor.

 

Het lichaam werkt dan harder dan het eigenlijk kan en dan kun je overspannen raken of het kan leiden tot een burnout. Eh. No thank you. Dit willen we natuurlijk alles behalve, dus waarom niet proberen te voorkomen?

stress-391657
Voorkomen is beter dan genezen
Nu we begrijpen hoe stress werkt en wat het doet met je lichaam is het aan ons de taak om ons lichaam deze ellende te sparen. Dus waarom zouden we niet proberen ons zo goed mogelijk voor te bereiden. De meest voorkomende kopzorgen hebben namelijk te maken met onder andere geld, werkdruk en relaties (onverwachte en onvoorziene omstandigheden daar gelaten). Nu gaan we je niet vertellen hoe je moet sparen of dat je je baas de middelvinger moet geven, maar we geven je wel een aantal tips om stress te voorkomen en hopelijk uit je leven te bannen.

1. Bereid jezelf voor
Soms lopen de dingen niet zoals je graag zou willen. Zo is het leven nu eenmaal. Het is natuurlijk niet slim om je alleen te focussen op de uitkomst die jij in je hoofd hebt, want dan zul je ongetwijfeld stressen wanneer het niet zo loopt. Zorg ervoor dat je je voorbereid op verschillende scenario’s, zodat je eigenlijk elke uitkomst aankan, no matter what life throws at you!

2. Ademhaling is alles
Voel je stress opkomen? Benut de ademhalingsoefeningen uit jouw yogalessen. Yoga is eigenlijk volledig gebaseerd op ademhaling en dit is natuurlijk niet voor niets. Je kan je hele lichaam en geest tot rust brengen met rustige, diepe buikademhaling. Nog een voordeel van yoga? Een flexibel lichaam zorgt voor een flexibele geest – en een flexibele geest heeft een sterker oplossend vermogen en kan moeilijke situaties daardoor veel beter aan.

3. Beweeg je gelukkig
Sporten zorgt voor endorfine en endorfine maakt je gelukkig. En een gelukkige mensen krijg je niet zo gemakkelijk omver met een beetje stress, doordat hun draagkracht simpelweg hoger is. Do we need to say more? Sleep jezelf naar de sportschool of een lesje en je voelt je gegarandeerd beter en rustiger. Beloofd.

4. Wees positief
Probeer geen negatieve gedachtes binnen te laten en focus je op de goede dingen! Kijk vooruit en duw je zelf in de goede richting. Lach, zeg vaker ‘ja’ en denk in mogelijkheden, niet in beperkingen. Deze positieve gedachtes zorgen ervoor dat jij stress veel gemakkelijker aankan.

 

Kortom, een beetje stress op z’n tijd kan echt geen kwaad, maar maak jezelf alsjeblieft niet gek. Jij bepaalt je eigen tempo en hoe je omgaat met alles wat op je pad komt. Stop vooral lekker veel van je energie in jezelf en de positieve dingen om je heen.

Tess Duinker
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.