Featured Posts

To top
30 Jan

Ok, let’s really talk about sex

Één van Oscar Wilde’s meest bekende quotes luidt: “Everything in the world is about sex except sex. Sex is about power.” Laten we doen alsof Oscar het hier had over de power die je ervaart tijdens en na een bedfeestje. Een sexy glow, je voelt je zelfverzekerd, maakt allemaal gezellige hormoontjes aan. Seks is lekker en leuk. Vice versa werkt het ook zo dat als je je niet goed voelt, niet in je kracht zit, je minder zin hebt in seks. Waar is seks goed voor en hoe connect je meer met je eigen seksualiteit als vrouw?

 

Voordat we komen bij alle fijne side-effects van seks, is het belangrijk dat we kijken naar hoe wij seks hebben, wat onze gedachtes bij seks zijn en hoe onze seksuele relatie met onszelf is. Seks als single is vaak spannend en onregelmatig, terwijl seks binnen de relatie soms juist weer als een ‘moetje’ kan voelen en iets wat op de to-do list gaat om de relatie gezond te houden. Maar hoe gezond is de relatie die we met onszelf hebben dan?  Seksuoloog Michaela Boehm vertelt aan Goop dat veel vrouwen het contact zijn verloren met hun sexiness en dat dit bijdraagt aan problemen en tekortkomingen in de slaapkamer. Volgens Michaela is een laag libido een resultaat van te weinig contact met je eigen lichaam. We leven in een go-go-go cultuur, waarbij we ook nog te veel naar schermen kijken en sociaal contact via elektronica gaat. Daar heeft het lichaam niet veel aan.

We zitten veel in ons hoofd, minder in de body en veel van ons ervaren daarbovenop regelmatig stress. “Hoe meer stress we ervaren, hoe ongevoeliger we worden. Hoe meer spanning je opslaat in je lichaam, hoe minder gevoelig je bent voor sensaties,” vertelt Michaela. Juist die prikkels zijn nodig om je sexy te voelen. Ontspanning van je heupen, core, bekken en dijen zijn essentieel om je sensueel te voelen en opgewonden te raken. Niet alleen omdat je bloed moet flowen om überhaupt opgewonden te kunnen raken, maar ook omdat je emotioneel pas contact kan maken met een ander als je eerst volledig connect met jezelf.

 

Bron: Vogue Nederland 


Tuning in

Een aantal manieren om die connectie met jezelf weer op te zoeken:

  • Om je lichaam weer even echt te ‘voelen’ en goed ernaar te luisteren, zijn yoga en meditatie hele goeie tools.
  • Word bewuster van je zintuigen en wat er gebeurt. Hoe smaakt dit eten echt? Hoe voelt het als iemand je arm aanraakt? Hoe voelt het als je zelf je hand in je nek legt? Alles wat binnenkomt wordt sterker als je erop let, zo word je ook sneller gestimuleerd en ervaar je alles op een dieper niveau in de slaapkamer.
  • Maak het een dagelijks ritueel om je lichaam aandacht te geven, het echt te zien, het echt te voelen. Masseer jezelf, beweeg je lichaam op een bewuste manier, neem een bad. Hoe voelt je lichaam?


De side-effects van seks 

1. Work work work

Antropoloog Helen Fisher heeft onderzoek gedaan naar de connectie tussen ons seksleven en ons vermogen om beter te functioneren. Fisher heeft gevonden dat regelmatig seks hebben onze probleem-oplossing skills verbetert, onze creativiteit doet toenemen en dat samenwerkingen op ieder vlak beter gaan. Dit komt door de dopamine en oxytocin die vrijkomen als we seks hebben. Allemaal factoren waardoor we ons werk beter en met meer plezier kunnen uitoefenen.

2. Fountain of youth

Die afterglow is geen fabeltje; een studie in Schotland heeft 3500 Europese en Amerikaanse mannen en vrouwen die er jong voor hun leeftijd uitzagen ( 7 tot 12 jaar jonger dan hun leeftijd) voor 10 jaar lang gevolgd. Onderzoekers hebben gevonden dat de nummer een factor die ze in gemeen hadden, regelmatig sporten was. En nummer twee een gezond seksleven.

3. Ontstressen

Vlak voor een orgasme komen vrouwen in een ‘trance-achtige stand’ terecht. Hierbij worden delen van het brein geactiveerd die enorm helpen met stress-relief. Seksuoloog en schrijver van ‘She comes first’, Ian Kerner, raadt dan ook aan om vaker comfort sex te hebben. Seks die niet bijzonder spannend is, maar een ontspan momentje dat veilig, voorspelbaar en rustig is. Hierdoor voel je een diepere connectie met jezelf en kan je stress makkelijker van je af laten glijden door de diepe relax-modus waar je in terecht komt.

4. Zelfliefde

We kunnen er eigenlijk dus niet echt omheen. Seks verbetert slaap, gevoelens van geluk, je bekkenbodemspieren- de lijst gaat door en door. Kerner zegt dat de fijnste benefit van seks hebben misschien wel de relatie met jezelf en het gevoel van zelfvoldoening is. “When they start having healthy, connected sex, it’s amazing how people’s lives brighten up,” zegt Kerner. “They become inspired to lose weight and take care of themselves, they feel loved, more satisfied, and they’re less likely to be distracted by workplace irritations.Having a healthy sex life contributes to your health in so many ways.”

 

Food for thought op deze maandag dachten we zo.

 

 

 

 

 

Claudia Kaltenbrunner

-Editor-

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.