Featured Posts

To top
25 Jan

Help! Waarom heb ik ineens (weer) acne?

acne redenen

Geheel uit het niets word je huid geteisterd door acne en je stemming wordt er behoorlijk door beïnvloed. Bloedchagrijnig word je ervan. We weten allemaal dat er véél ergere problemen zijn dan een puistje hier en daar, toch kan je je behoorlijk rot voelen door deze ongenode gasten. En dat komt voornamelijk doordat je niet begrijpt waar deze mee-eters en ontstekingen plots vandaan komen. De pubertijd ligt tenslotte al ver achter je… Gelukkig zijn wij hier en hebben we de mogelijke oorzaken voor je op een rij gezet, zodat je je energie kunt bewaren voor écht belangrijke zaken.

 

But first
Voordat we verdergaan, tackelen we eerst de meest voor de hand liggende oorzaken van een slechte huid. Ga eens bij jezelf na: verschoon jij je kussenhoes vaak genoeg? Zit je (ongemerkt) met je vieze handen aan je gezicht? En de grootste bron van bacteriën is toch wel jouw telefoon. Ga die maar even héél snel schoonmaken. Something else to think about: het is winter en je zit lekker veel binnen met een loeiende verwarming. Wist je dat de verwarming de huid uitdroogt, waardoor het juist meer olie gaat produceren met als gevolg een onrustige huid of zelfs acne?

Stress
We kennen het allemaal: er gaat iets mis op je werk (of in je privéleven) en je cortisol niveau schiet omhoog. Het stresshormoon cortisol verstoort vervolgens de barrièrefunctie van de huid, waardoor de huid vatbaarder is voor bacteriën en je eerder bacteriële infecties oploopt met als resultaat: acne. Vervolgens ga je je weer druk maken om deze vervelende acne en voor je het weet sta je net iets te dicht op de spiegel in je huid te drukken en knijpen, met als gevolg nog meer infecties. Een typisch geval van een vicieuze cirkel.

 

acne voorkomen

Wat kun je doen? Stress kun je niet uit je leven bannen, sterker nog, je hebt het nodig. Belangrijk is daarom om langdurige stress te voorkomen en je cortisol niveau laag te houden. Ga rennen of ga naar een les van jouw favoriete sport, zorg voor voldoende ontspanning en blijf te allen tijde goed ademen! Lees hier wat je nog meer kunt doen om stress te voorkomen.

Hormonen
Technisch gezien is cortisol dus een (stress)hormoon, maar we focussen ons hier nu op de natuurlijke hormonen oestrogeen, progesteron, testosteron. Een mooie huid is eigenlijk een kwestie van een perfecte balans tussen de verschillende hormonen. Androgenen, en dan met name testosteron, kunnen voor overmatige talgproductie zorgen wanneer het niet in balans is met oestrogeen en progesteron. Door de overmatige talgproductie verstoppen de poriën en krijgen bacteriën ruim de baan. Helaas is er weinig wat je kunt doen aan je hormoonhuishouding. Heb je een regelmatige cyclus? Dan kun je de week voor je menstruatie extra goed reinigen en exfoliëren

Voeding
Heb je de laatste tijd slechter gegeten? Dan kan dit de boosdoener zijn. Wees voorzichtig met suiker. Suiker zorgt voor een suikerpiek in je bloed, wat de aanmaak van insuline stimuleert. Insuline stimuleert weer de productie van androgenen en wat er dan gebeurt heb je net hierboven kunnen lezen. Kies in plaats daarvan voor een gebalanceerd dieet met zoveel mogelijk onbewerkt voedsel, zoals groenten en fruit. Antioxidanten zijn enorm goed voor de huid, ze beschermen haar tegen vrije radicalen. Antioxidanten helpen de celfunctie en elasticiteit van de huid verbeteren, ze stimuleren de collageenproductie en verminderen schade door de zon.

 

Een greep uit de voedingsmiddelen die veel antioxidanten bevatten: amandelen, blauwe bessen, gember, broccoli, tomaten, avocado, wortelen en grapefruit.


Verkeerde skincare producten
Als je plots te maken krijgt met breakouts, kan het zijn dat je producten gebruikt waar jouw huid niet blij van wordt. Hoe kom je erachter dat het aan het product ligt en niet aan bijvoorbeeld jouw hormoonbalans? Dat doe je door te kijken naar de plek waar de acne is ontstaan, is dit altijd al een probleemgebied? Dan ligt het waarschijnlijk niet aan het product. Heb je ineens acne op plekken waar je het nooit eerder had? Dan wel!

 

Belangrijk is om er achter te komen wat voor soort huid jij hebt, zodat jij de juiste producten kunt gebruiken voor jou huid. Een droge huid heeft een heel andere verzorging nodig dan een gecombineerde huid. Weet jij niet wat voor huid jij hebt? Raadpleeg een dermatoloog of schoonheidsspecialist.

Tess Duinker
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.